10 gode råd til nye socialrådgiverstuderende

Studievejleder Mette Spendrup har mange års erfaring med at vejlede socialrådgiverstuderende, og hun får ofte henvendelser fra nye studerende, som oplever usikkerheder eller udfordringer. Hun har en række tips til, hvordan man kommer godt i gang med studiet.

10 gode råd til nye socialrådgiverstuderende

modelphoto: iStock.com

De 2237 nye studerende på landets socialrådgiveruddannelser skal være forberedte på, at studieformen på socialrådgiverstudiet adskiller sig væsentligt fra eksempelvis de gymnasiale uddannelser, hvor de studerende har været vant til at kunne læse alt i detaljen.

Netop denne forskel udfordrer ofte nye studerende. Men man skal ikke fortvivle, hvis man ikke kan nå at læse alt i detaljen, understreger Mette Spendrup, socialrådgiver og studievejleder på VIA University College’s socialrådgiveruddannelse.

Til gengæld skal man som ny studerende være forberedt på at tage ansvar for sin egen læring og for studieforløbet, lyder det fra den erfarne studievejleder.

Hun fortæller i seneste nummer af fagbladet Socialrådgiveren om, hvilke udfordringer, nye studerende typisk støder på, og hvordan man får den bedst mulige start på socialrådgiveruddannelsen.


GUIDE: 10 gode råd til nye studerende

  1. Få gerne erfaring med socialfagligt arbejde allerede inden studiet. Alternativt kan man søge erfaringen tidligt på studiet.
  2. Bevar fatningen, selv om den første tid på uddannelsen kan være hektisk.
  3. Engagér dig fagligt og socialt – det har stor betydning for studieglæde og trivsel.
  4. Brug studiets intranet til at finde information om studieordningen og modulplanen – og læs dem grundigt, så du har indsigt i uddannelsens opbygning.
  5. Prioritér og strukturér din læsning efter studiets krav – ikke alt skal læses i detaljen.
  6. Lav forventningsafstemning internt i din studiegruppe og hold hinanden op på jeres aftaler.
  7. Engagér dig i praktikken, det kan muligvis føre til studie- vikar- eller fast job senere.
  8. Bevar din nysgerrighed undervejs i praktikken og få gavn af dine færdiguddannede kollegers viden.
  9. Udnyt uddannelsens bredde og vælg fag inden for flere forskellige områder.
  10. Hvis du overvejer at tage en kandidatuddannelse efter din socialrådgiveruddannelse: Undersøg karakterkrav og adgangsbegrænsning hos den pågældende uddannelsesinstitution. Så ved du, hvad der kræves.

Rådene er indsamlet via interviews med studievejledere samt nuværende og tidligere studerende på landets socialrådgiveruddannelser.