”Jeg tør ikke tænke på, hvor vi var endt uden revalidering

Da 47-årige Tina Jensen fik en diskusprolaps i ryggen og mistede sit job som SOSU-assistent, var hendes største motivation, at hun igen ville kunne klare sig selv. I dag er hun uddannelsessekretær, og hun er ikke i tvivl om, at revalidering er grunden til, at hun er tilbage i job.

I JANUAR 2010 blev Tina Jensen fra Nordborg på Als afskediget fra sit job på det plejehjem, hvor hun havde arbejdet som SOSU-assistent i 17 år. Det skete efter, at hun var blevet sygemeldt og opereret for sin anden diskusprolaps på syv år.

– Jeg var i starten af 40’erne og var alene med to døtre, og pludselig var der usikkerhed om, hvorvidt vi overhovedet kunne blive boende i det rækkehus, vi lejede. Det var meget ubehageligt og helt nyt for mig at føle mig magtesløs på den måde, for jeg har altid været vant til at klare mig selv. Jeg har arbejdet og tjent mine egne penge siden jeg var 16 år gammel, fortæller Tina Jensen.

Af samme grund var mødet med det kommunale system, skiftende sagsbehandlere og lange ventetider i Sønderborg Kommune af og til frustrerende for hende. Hun er taknemmelig for, at hun havde hjælp fra sin fagforening, FOA, blandt andet i form af socialrådgiveren Trine Kristensen.

– Trine var en vigtig støtte gennem hele forløbet. Da jeg eksempelvis fandt ud af, at jeg gerne ville uddanne mig til kontorassistent, fik jeg i samarbejde med hende etableret en syge-aktiveringspraktik hos FOA, hvor jeg fik bekræftet, at jeg godt kunne holde til sådan et job.

”Jeg blev så glad”

I august 2010 – få uger før hun skulle starte på grundforløbet som kontorassistent – fik Tina Jensen endelig bekræftelse på, at hun kunne tage uddannelsen via revalideringsordningen.

– Jeg blev simpelthen så glad. Nu kunne jeg endelig se fremad, og så gjaldt det bare om at komme i gang med den uddannelse.

I job takket være revalidering

Hun havde kontaktet den lokale handelsskole, hvor hun er ansat i dag, og tilmeldt sig studiet – inden hun havde fået endelig bekræftelse fra kommunen.

– Jeg var simpelthen så utålmodig, for jeg følte jo, at det her var en formalitet. Jeg frygtede, at det ville være for sent at tilmelde sig, når jeg endelig fik bekræftelsen. Men hvis nu noget var gået galt i 11. time, og jeg ikke havde fået godkendt uddannelsen, havde jeg været nødt til at afmelde mig igen. For jeg er overbevist om, at det ikke havde hængt sammen økonomisk, hvis jeg havde skullet tage uddannelsen i SU-systemet.

Uddannelsen bestod af et års grundforløb, hvorefter Tina Jensen fik elevplads på handelsskolen – en plads, der i dag er vekslet til en fast stilling.

– Jeg kunne vælge, om elevpladsen kunne være i revalideringsregi eller på ordinære vilkår, og jeg ville have en ordinær elevplads. For jeg ville gerne ud af det sociale system og klare mig selv.

Revalideringen gjorde det muligt for Tina Jensen at fokusere på uddannelsen uden at skulle bekymre sig om penge, og om hun og børnene, som i dag er 19 og 23 år, havde råd til at blive boende i rækkehuset.

– Den uddannelse, jeg har taget via revalideringsordningen, er grunden til, at jeg har et job i dag. Jeg tør ikke tænke på, hvor vi var endt, hvis ikke, jeg havde fået den revalidering. Måske, måtte vi være gået fra hus og hjem, fortæller hun.