Ligeløn: Taler I om løn på din arbejdsplads?

REGIONSLEDER: Vi ved, at de arbejdspladser, som har åbenhed om løn og lønforskelle, har meget bedre og større mulighed for at skabe ligeløn.

”Kvindekamp er klassekamp – klassekamp er kvindekamp”. Et kampråb, som jeg husker fra min barndom, er her i 2019 blevet støvet af og bliver igen brugt flittigt. Det kunne jeg konstatere på dette års 8.marts, kvindernes internationale kampdag. Og med rette… For det står langt dårligere til med den kønsmæssige ligestilling på det danske arbejdsmarked, end langt de fleste (også undertegnede) går rundt og tror.

Kvindekamp og klassekamp er i 2019 stadig aktuelt. Dels er vores arbejdsmarked meget kønsopdelt, og dels er der en ulighed i løn mellem mænd og kvinder – også blandt socialrådgivere. Det skal der gøres op med! Mænd og kvinders arbejde er lige meget værd – og det skal selvfølgelig afspejles i en større lighed i løn.

Den kamp skal kæmpes på mange arenaer – for det drejer sig jo overordnet om, at der skal skrues på mange håndtag, så vi kan stoppe skævdelingen på arbejdsmarkedet. Men én ting, som vi ved kan have en udlignende effekt, er løngennemsigtighed. Og dén kamp kan og skal kæmpes lokalt på arbejdspladserne.

Taler I om løn på din arbejdsplads? Ved du, hvad dine kollegaer får i løn? Eller tænker du bare, at de helt sikkert får meget mere end dig? Vi ved, at de arbejdspladser, som har åbenhed om løn og lønforskelle, har meget bedre og større mulighed for at skabe ligeløn. For det er meget nemmere at tale om lønforskelle og handle på dem, når man ved, hvordan billedet er på arbejdspladsen.

Af mange årsager bliver der ofte ikke talt konkret om lønforskelle kollegaer imellem. Løn bliver opfattet som noget meget privat, ja, næsten tabubelagt at tale om. Men hvis vi vil ligestillingen og ligelønnen, så kræver det, at vi bryder dette tabu. At vi taler åbent med vores kollegaer om vores egen og deres løn – i kroner og ører. Kun på den måde kan vi tydeliggøre uligheden i løn og gøre op med den. For den er både konkret og reel – og sådan skal den behandles.

Hvis vi skal have stoppet uligheden mellem kønnene på arbejdsmarkedet, må vi starte med os selv. Så hvis I gerne vil tale åbenhed om løn på din arbejdsplads – så ta’ têten. Tal med dine kollegaer og med din tillidsrepræsentant. Konsulenterne i din DS-region stiller sig også gerne til rådighed og hjælper, hvis det er en snak, som svær at få hul på, og der er brug for sparring for at komme videre. Gør hver dag til en kampdag – for ligeløn og ligestilling!