Private penge skal ikke styre socialpolitikken

LEDER: DS bakker op om sociale investeringer – når det gøres på en forsvarlig måde. Det vil sige, at målet med investeringerne først og fremmest skal være bedre kvalitet for borgerne og at styringen med socialpolitikken ligger hos de folkevalgte.

Jeg har sagt det mange gange tidligere, men det kan ikke understreges ofte nok: Socialrådgiverne i Danmark udfører dagligt socialt arbejde af høj, faglig kvalitet med et kæmpe engagement, der støtter og bærer udsatte borgere gennem svære perioder.

Få steder i verden møder mennesker med sociale problemer et så stærkt sikkerhedsnet bundet sammen af høj socialfaglighed og empati. Fundamentet for det sociale arbejde er dermed stærkt, men årtier med besparelser og uhensigtsmæssig politisk styring i den offentlige sektor begrænser vores tid med borgerne og muligheder for at bruge vores faglighed. Det er i høj grad politikernes ansvar, men vi ved også, at politikerne ikke bare smider flere penge i puljen.

Derfor er det afgørende, at vi tænker nyt og bruger pengene endnu bedre, end vi gør i dag. Den gode nyhed er, at en række kommuner faktisk er i fuld gang med at investere penge i socialområdet, fordi de kan se, at pengene, udover at hæve kvaliteten, i mange tilfælde også kommer igen – i nogle tilfælde endda mange gange. For eksempel har kommuner som Hjørring og Aabenraa investeret i blandt andet det sociale arbejde med udsatte ledige, ansat flere socialrådgivere og på kort tid hjulpet mange væk fra kontanthjælp og i job eller uddannelse. Og Herning Kommunes investering i børneområdet har løftet kvaliteten af arbejdet med udsatte børn. Det er godt for både borgerne og kommunekassen.

Sociale investeringer er en relativt ny måde at tænke på, som vi i Dansk Socialrådgiverforening bakker op om – når det gøres på en forsvarlig måde. Det vil sige, at målet med investeringerne først og fremmest skal være bedre kvalitet for borgerne – og ikke besparelser – og at styringen med socialpolitikken ligger hos de folkevalgte.

Politikerne på Christiansborg har også fået øjnene op for potentialet i sociale investeringer. Det er grundlæggende positivt, at de nu erkender, at bedre velfærd kan gå hånd i hånd med bedre økonomi. Til gengæld åbner de for nye investeringsmodeller, som kan være problematiske.

Regeringen vil med et nyt forslag give private investorer mulighed for at betale for sociale indsatser mod et afkast, hvis målene med indsatsen nås. Med andre ord bliver sociale indsatser en investeringsmulighed for private, som i første omgang formentlig er pensionsselskaber og velgørende fonde, men i princippet også kan være investeringsbanker og andre finansielle spekulanter.

Det medfører en risiko for, at kontrollen med socialpolitikken overføres fra demokratisk valgte politikere til private investorer og dermed, at mennesker, der har behov for hjælp, ikke får den. Det må ikke ske.

Erfaringerne fra udlandet viser desuden, at de positive effekter ved at lade private investere i socialt arbejde er meget tvivlsomme.

Derfor opfordrer DS politikerne til at give kommunerne bedre muligheder for at investere i sociale indsatser. Det vil udvikle velfærden og hæve kvaliteten uden, at fundamentet for socialpolitikken smuldrer, samtidig med at det offentlige selv – og ikke private investorer – får gavn af de økonomiske fordele.