”Vær nysgerrig over for dit fag og dine medstuderende”

Sådan lyder rådet til nye studerende fra Anders Bruun Andersen og Lone Olsen Jørgensen, som står i spidsen for Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende.

Socialrådgiverstuderende er vidt forskellige og uddannelsen er meget varieret. Det er en stor styrke, mener Anders Bruun Andersen, der er forperson i Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende (SDS).

– Man skal være nysgerrig over for faget og sine medstuderende, så får man mest ud af uddannelsen, det er noget, jeg selv har brugt meget, siger Anders Bruun Andersen.

Socialrådgiverstudiet er en uddannelse, hvor man næsten ikke kan undgå at udvikle sig personligt.

– Men man skal være villig til at udfordre sine egne holdninger og give sig selv lov til at udvikle sig, siger Lone Olsen Jørgensen, som er næstforperson i SDS.

Bliv klogere på din faglighed

Anders Bruun Andersen og Lone Olsen Jørgensen er begge færdiguddannede socialrådgivere og har nu dedikeret et år til at stå i spidsen for SDS. Men under studiet har de også brugt mange timer sammen med andre aktive socialrådgiverstuderende på at forbedre forholdene på deres egne uddannelser, diskutere socialpolitik og kæmpe for flere ressourcer til socialrådgiverstudiet.

– Ved at være aktiv i SDS er jeg blevet klogere på min egen faglighed, siger Anders Bruun Andersen.

Det skyldes blandt andet, at han har mødt socialrådgiverstuderende fra hele landet til SDS-arrangementer.

– Mange studerende får rigtig meget ud af at sparre med studerende fra andre skoler og snakke om, hvordan tingene foregår på deres studie, siger Lone Olsen Jørgensen.

Stil spørgsmål

En del af at være nysgerrig over for faget er også at sætte spørgsmålstegn ved den måde, som uddannelsen fungerer på, mener Anders Bruun Andersen.

– Mange socialrådgiverstuderende efterspørger mere praktik og vil gerne have mere praksis ind i undervisningen, men det er der ikke ressourcer og overskud til at planlægge, siger han.

Det er derfor, at en af SDS’ mærkesager her i efteråret bliver at sætte fokus på at få mere praksis ind i undervisningen. Det gør de blandt andet ved at lave en undersøgelse blandt de studerende, som kan bruges til at påvirke ledelsen ude på skolerne.

– Hvis man melder sig ind i SDS og bliver aktiv på sin skole, kan man faktisk få indflydelse på sin uddannelse, for de lokale SDS-klubber har en tæt dialog med ledelsen på uddannelsesstederne, siger Lone Olsen Jørgensen.

Invester i uddannelse

En anden mærkesag er at sætte ininvesteringer i uddannelse på dagsordenen op til næste folketingsvalg.

– Ligesom resten af den offentlige sektor har vi oplevet nedskæringer i mange år. Holdene bliver større og større, vi får mindre feedback på vores opgaver, og der er færre timer med en underviser, siger Anders Bruun Andersen.

Sammen med resten af elev- og studenterbevægelsen vil SDS forsøge at presse politikerne til at tilbagerulle de seneste års nedskæringer.

– Her får vi brug for, at rigtig mange socialrådgiverstuderende engagerer sig, ligesom de gjorde under overenskomstforhandlingerne i foråret. Her fandt rigtig mange ud af, at det er sjovt at kæmpe for noget og være en del af et fællesskab. Vi glæder os til at gå på gaden sammen igen, siger Lone Olsen Jørgensen.

Her er SDS’ ledelse

  • Anders Bruun Andersen er forperson i SDS og medlem af DS’ hovedbestyrelse, uddannet socialrådgiver fra Metropol i København.
  • Lone Olsen Jørgensen er næstforperson i SDS og medlem af DS’ hovedbestyrelse, uddannet socialrådgiver fra University College Lillebælt i Odense.

Ud over Anders Bruun Andersen og Lone Olsen Jørgensen er følgende medlemmer af SDS’ forretningsudvalg:

  • Christina Svane Larsen, socialrådgiverstuderende på VIA i Aarhus.
  • Laura Pode, socialrådgiverstuderende på VIA i Aarhus.
  • Lisa Eltved, socialrådgiverstuderende på Aalborg Universitet.

Boligpolitik skal være farveløs

Regeringens ghettoplan sparker til de mennesker i Danmark, der i forvejen har allerfærrest ressourcer. SDS tager skarp afstand fra den og opfordrer til en farveløs og ambitiøs socialpolitik.

SDS mener, at den retslige anerkendelse og bevidstheden om, at man er juridisk ligestillet med andre samfundsborgere, er afgørende for Danmarks sammenhængskraft. Politik skal være farveløs og alle skal være lige for loven.

Som socialrådgiverstuderende ved vi, at for at løfte folk ud af fattigdom skal man ikke piske og straffe kollektivt, men sætte sig ind i det enkelte menneskes situation og sammen med borgeren arbejde ud fra netop de livsvilkår, personen står med.

Uddrag af udtalelse vedtaget på ekstraordinært årsmøde i SDS 3. juni 2018