Vi kan så uendelig meget i fællesskab

LEDER: Bid for bid har vi gjort Danmark til et af de bedste steder i verden at være helt almindelig medarbejder. Det er ikke rettigheder, der bare falder ned i turbanen fra himlen, men det er resultatet af de mange kampe, som fagbevægelsen har taget.

Åh 1. maj! Siden jeg blev fagligt aktiv, har dette været den største dag på året for mig. Hvor vi starter på socialrådgiverstudiet i København, som Region Øst troligt holder år efter år, og jeg sender kærlige tanker til alle de andre byer i Danmark, hvor socialrådgivere sammen med andre faggrupper har samlet sig under fanerne. Jeg elsker at høre talerne om de udfordringer, vi står overfor, og hvordan vores sammenhold har gjort en forskel. Jeg finder selvtilliden i det mod, som andre har haft før mig, når vi går mod Fælledparken, og den ene faglige organisation efter den anden slutter sig til optoget med hornmusik og sang.

Jeg fornemmer helt, hvordan de fordømte rejste sig på jorden og skabte et Danmark for folket. Når vi vandrer under de vajende røde faner, så kan jeg høre dem sælsomt fortælle om min verden, mit folk og min sag. Og ja, jeg ved godt, jeg er nostalgisk på den helt kiksede måde!

Men der er nu noget over det der med at stå side om side med en masse gode mennesker. De har de samme udfordringer som mig, men står også på skuldrene af mænd og kvinder, som igennem tiden har handlet i fællesskab, og har gjort det bedre at være lønmodtager. Bid for bid har vi gjort Danmark til et af de bedste steder i verden at være helt almindelig medarbejder. Det er ikke rettigheder, der bare falder ned i turbanen fra himlen, men det er resultatet af de mange kampe, som fagbevægelsen har taget.

Og vi står over for en masse nye kampe, som vi står der side om side med rengøringsassistenter, hvis løn bliver dumpet på grund af en ny smart app, hvor alle kan byde ind på deres ydelser til laveste pris. Vi står med læreren, som har mistet sin arbejdstidsaftale på grund af en særdeles aggressiv fremfærd fra arbejdsgiverside. Og så er der os selv, hvor 22 procent af socialrådgiverne har haft sygefravær det seneste år på grund af det psykiske arbejdsmiljø. Det er bare nogle af de udfordringer, vi står overfor, som skaber utryghed om, hvordan vi skal klare dagen i morgen.

Fremtiden har altid været usikker, men vi har før vist, at vi sammen kan overkomme store udfordringer. Så her, hvor vi netop har fejret en dejlig kampdag, så klap din tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant på skulderen og sig tak for, at de hver dag står op for dig. Og hvis du har mere overskud, så spørg, hvordan du kan støtte op om, at det bliver godt – eller endnu bedre at gå på arbejde – der hvor du er. For vi kan så uendeligt meget i fællesskab – og så er der forhåbentlig endnu mere at fejre næste 1. maj.