Guide: Sådan kommer du godt tilbage fra ferie

Hvordan får du den bedste start på jobbet efter sommerferien? Dansk Socialrådgiverforenings arbejdsmiljøkonsulent, Elisabeth Huus Pedersen, kommer med en række gode råd.

Start stille og roligt

Lad være med at kaste dig over de sværeste og mest komplekse opgaver den første dag. Begynd med de nemme ting, så du kan komme stille og roligt i gang. På den måde oplever du at få noget fra hånden fra dag ét.

Undgå overarbejde

Når du kommer tilbage fra ferie, vil der typisk være noget arbejde, som du er bagud med. Det kan føles nødvendigt at begynde efter ferien med et par ekstra lange arbejdsdage. Men drop ideen om at arbejde ekstra for at indhente hængepartier. Ellers ødelægger du den restitution, som du har oparbejdet i ferien, og som er din ballast i efteråret. Forvent ikke, at du kan nå det hele på de første arbejdsdage. Giv dig selv lov til at være bagud og indhente arbejdet i et passende tempo. Dine kolleger og samarbejdsparter har det jo på samme måde. Der er ingen grund til, at du stresser andre ved selv at sætte et alt for højt tempo.

Sig til hvis du har brug for hjælp

Bed kollegerne eller din leder om hjælp, hvis du har brug for det. Opgaverne er ikke dit ansvar alene, men det er dit ansvar at melde ud, hvis der er noget, du har brug for hjælp til. Får du ikke den nødvendige hjælp, og oplever du et alt for hårdt arbejdspres, bør du drøfte situationen med din tillidsrepræsentant eller din arbejdsmiljørepræsentant.

Tag godt imod dine kolleger

Når man møder på arbejde den første dag efter ferien, så er det rart at blive mødt med et smil og en velkomst, der kan få en til at føle, at man har været savnet og bliver anerkendt. Gør gengæld. Og giv dig tid til at udveksle gode sommerferiehistorier med dine kollegaer – det skaber glæde og energi i arbejdsfællesskabet.

Skab små lommer af feriestemning hele året

De aktiviteter, som lader dig op i ferien, kan du med fordel lægge ind i din planlægning resten af året. Sæt allerede nu tid af til at være sammen med venner og familie, tage på skovtur, gå til koncert, læse bøger, eller hvad der giver netop dig energi. Men tag det med ro de første par uger, så du ikke får lagt for meget i kalenderen.

Kilder: Elisabeth Huus Pedersen, arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Socialrådgiverforening, arbejdsmiljoweb.dk og Teknologisk Institut.

Artiklen er første gang udgivet i 2019.