Lad ikke sygdom spolere din ferie

Her er de regler, du skal kende, hvis du vil undgå at bruge din ferie på at ligge i sengen. Hvis du allerede er syg, inden din ferie starter, kan du vælge at udskyde ferien. Og bliver du syg, mens du holder ferie, kan du have ret til erstatningsferie.

Endelig er det tid til en velfortjent ferie, og så rammer influenzaen. Typisk. Men du behøver ikke at lade sygdommen ødelægge din ferie. Du skal bare kende reglerne for udskudt ferie og erstatningsferie.

Syg inden ferien

Hvis du er syg den dag, hvor du efter planen skulle gå på ferie, har du ret til at udskyde din ferie til et senere tidspunkt. Det er bare vigtigt, at du melder dig syg til din leder, som du normalt gør, når du er syg, og at du meddeler, at du ønsker at få ferien udskudt. Hvis du så bliver rask i løbet af den planlagte ferie, må du aftale med din leder, om du vender tilbage til arbejdet, eller om du afholder de sidste feriedage. Din arbejdsgiver kan bede om at få en lægeerklæring, og det vil så være arbejdsgiveren, der betaler for den.

Syg under ferien

Hvis du bliver syg, mens du holder ferie, er det vigtigt, at du sygemelder dig allerede på din første sygedag, hvis du fejler noget, der kan ende med at vare mere end fem dage. Fra sjettedagen har du nemlig ret til at få erstattet de feriedage, som er blevet ødelagt af sygdom. Men her har du selv pligt til at indhente og betale for en lægeerklæring.

Erstatningsferie

Når du bliver rask igen, skal du aftale med din leder, hvornår du kan afholde din erstatningsferie. Det skal som regel være inden for det samme ferieår. Hvis du på grund af sygdom ikke kan nå at afholde din ferie, kan du i stedet få udbetalt værdien af den ferie, du ikke har holdt.