Socialrådgiveren 4/19

Indhold

Nye regler om flyttehjælp lader borgerne i stikken

Dansk Socialrådgiverforening er kritisk over for, at regeringen som en del af sanktionsudspillet vil forhindre kommuner i at give flyttehjælp, hvis borgeren flytter til en anden kommune. DS kritiserer også de hårdere sanktioner over for ledige, der ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Fattigdom skader integrationen

De meget lave ydelser skader integrationen og får ikke flygtninge i job på længere sigt. Det fastslår en ny analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed – som peger på, at starthjælp gør flygtninge til Danmarks fattigste. Som en af flere utilsigtede konsekvenser af den lave ydelse mistede kvinderne det økonomiske incitament til at deltage i integrationsindsatsen. Færre børn kom i daginstitution – og klarer sig også dårligere i skolen.

DS’ hovedbestyrelse har vedtaget mål for socialrådgivernes arbejdsmiljø

- Det er afgørende for hovedbestyrelsen, at indsatsen prioriteres, så den får gennemslagskraft og kan mærkes ude på arbejdspladserne. Nu er det op til os alle sammen i fællesskab at arbejde hen imod målene, lyder det fra næstformand Ditte Brøndum, efter at hovedbestyrelsen på sit seneste møde vedtog en række mål for socialrådgivernes arbejdsmiljø.

Når ord forurener menneskers ligeværd

Lige inden årsskiftet fik vi med de seneste stramninger på udlændingeområdet to nye begreber ind i det danske sprog. Paradigmeskiftet i udlændingepolitikken har forvandlet integrationsydelse til hjemsendelsesydelse, og integrationsprogrammet skifter navn til selvforsørgelses- og hjemrejseprogram. Hvad gør det ved borgerne – og de socialrådgivere, som arbejder med integration? To sprogeksperter – kommunikationsrådgiver Knud Lindholm Lau og lektor Steen Nepper Larsen – advarer om et værdiskred og en sproglig stigmatisering af bestemte befolkningsgrupper, som smitter af på lovgivning og rettigheder. De opfordrer socialrådgivere til at kæmpe for, at den stigmatiserende retorik ikke sniger sig ind i deres praksis og i behandlingen af borgerne.

Sundheds-socialrådgivere designer deres egen diplomuddannelse

Hvad gør man, hvis man savner et relevant uddannelsestilbud? Så finder man sig en samarbejdspartner og sammen med sine fagfæller designer man sin egen diplomuddannelse. Det gjorde socialrådgivere ansat i sundhedsvæsenet - og 16 af dem har netop taget hul på den diplomuddannelse, som er specialdesignet til dem.

Debat

Debat: PKA er førende i klimarelaterede projekter i Danmark

Sæt kryds med din socialfaglighed

LEDER: Der er al mulig grund til at granske de forskellige kandidater og stemme på en person med en stærk socialpolitisk profil, som har nye forslag til socialpolitikken, og som vil samarbejde med de forskellige interessenter.